11-10-06

ode aan de bordercollie (gedicht)

ode aan de bordercollie

Lofzang aan de Border Collie"

Border Collie, my dog of sheep
It seems, you'll never get some sleep
Border Collie, mijn schapendrijver
't ontbreekt jou nooit aan spirit, noch aan ijver
Je constante gedrevenheid en werklust
Kan door geen brandweerkorps geblust.

Je bent geen porseleinen schouwgarnituur
Begrensd door second, minuut of uur
Je bent voor eeuwig het levendig toonbeeld,
Pleister op de wonde, zalf die alle pijn heelt
Je bent pure liefde, vriendschap, intelligentie
Een viervoeter, ontsproten uit hogere dimensie.

Border Collies, troetelberen
We kunnen nog heel wat van jullie wijsheid leren
Verdraagzaamheid, eerlijkheid en trouw
Vaak zoek in menselijke relaties, man en vrouw
Bron van rijkdom aan diepzinnige levenskunst
Door menig mens ervaart...., doch met enige afgunst.

Bij moeilijke momenten, als 't een beetje minder gaat,
Stellen jullie een pracht van Border-Collie heldendaad
Jullie brengen 't zonnetje weer in mijn leven
Weg met het onweer, grijze wolken weggedreven
Border Collies gekleurd in lilac, bruin, zwart of grijs,
Jullie bengen me telkens weer naar 't aards paradijs.

Hypnotiserende, doordringende blik in amandelvormige ogen,
Ontvlammende kooltjes, glinsterend, nooit bedrogen
Spitse oren, wapperende haren, pluimstaarten in de wind
Trotserend ieder obstakel en hindernis gezwind.
Aan jullie deze geschreven woorden, eveneens door mezelf gezegd
Jullie liefde is "stil, onvoorwaardelijk en oprecht".


geschreven door l.v.laerhoven

17:20 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

wat foto's van ons vijftal

Dsc_0006-2.jpg 

 

Dsc_0352-2.jpg

 
PICT2763a.jpg

 
HRkl.jpg

Dsc_0094-2.jpg

 

 

Dsc_0003.jpg

 

Dsc_0029-2.jpg

 

x1pgliP38XxBL2AH3uKMHygy77uEvhXLdSk.jpg

 

 

10:13 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-10-06

 

12:55 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-10-06

wat vind de hond fijn

 

Wat vinden honden leuk en hoe tonen ze dat ? 
Eerst en vooral het spel. Bij de meeste dieren verdwijnt de speelsheid bij het volwassen worden. Niet bij de hond, in principe is ie blijven steken in het pupstadium omdat wij als roedelleider hem voeden, beschermen en vermaken, zodat het dier geen impuls krijgt voor volwassenheid. De hond blijft dus dol op spelen. De hond nodigt uit tot spelen als volgt : hij laat de voorste helft van zijn lichaam diep zakken, terwijl het achterlijf hoog staat, hij fixeert je en maakt kleine schokbewegingen naar voren, plots schiet ie weg en loopt ie rond in weide cirkels. Uitnodigen kan ook door een duwtje met de snuit te geven, dit spruit nog voort uit het pupstadium : wanneer de pup met de snoet op de melkklieren duwt, komt er meer melk uit, een zeer aangename sensatie voor de pup. Wel is het van groot belang voor het spel dat de pup in zijn inprentings- en socialiseringsfase (van 2 tot 12 weken leeftijd) geleerd heeft niet te hard te bijten tijdens het spelen met nestgenoten en moeder, anders wordt het spel van een volwassen hond een pijnlijke en ongezellige zaak. Ook een pupje houdt van spelen, doch is in zijn spel veel desctructiever : hij kauwt op sloffen, speelgoed, kranten etc, hij zal dan ook hevig schudden met het object in de mond. Een pup is zeer nieuwsgierig. Een andere reden dat een pup op zaken kauwt is de tandwisseling : de pup moet echt kunnen kauwen om de melktandjes te verwijderen en het doorkomen van de definitieve te bevorderen. Een derde reden van dat kauwen is dat deze handeling een stimulans is tot het prooi-jagen en- -vangen. 

Het aaien vindt de hond ook heerlijk : de prettigste plaatsjes zijn de onderkant van de borst tussen de voorpoten, achter de oren kriebelen, een speelse hond zacht wegduwen en op de rug klopjes geven. Klopjes krijgen doet de hond meer dan aaien. Kinderen knuffelen graag met de hond, doch dit vindt de hond niet zo geweldig : het geeft een gevoel van niet meer weg te kunnen en kan soms angstreacties bij de hond oproepen. Een zalige sensatie voor de hond is wrijven ter hoogte van de kaken. 

en de aandacht die ze krijgen tijdens het wandelen sporten en spelen natuurlijk

09:55 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

de hond en poep eten

Een hond die poep eet.

Sommige honden kunnen een hapje poep echt niet weerstaan. Er zijn honden die niet alleen poep eten van hun soortgenoten, maar ook hun eigen hoopje lijken ze lekker te vinden. En wat te denken van een overheerlijk paardenvijg of een vers hoopje kattenpoep? Bevroren drollen zijn voor velen een onweerstaanbare lekkernij.

Waarom eten sommige honden poep?
In het verleden werd gedacht dat het eten van ontlasting, ookwel coprofagie genoemd, werd veroorzaakt door slechte en/of onvoldoende voeding of door een slechte gezondheid. Deze stelling is nooit door onderzoek bevestigd. Volgens gedragsspecialisten heeft het meer met gedrag te maken. Van nature zijn honden gewoon viespeuken en is voor hen bijna alles eetbaar.

Voor teven die pups hebben is het heel natuurlijk om de ontlasting en urine van de pups te nuttigen. Door de pups aan hun achterwerk en uitwendige geslachtsorganen te likken leert de teef haar pups te poepen en te plassen. Door het opruimen van hun uitwerpselen voorkomt zij dat het nest gaat stinken en dat eventuele vijanden haar nest met pups kunnen vinden. Sommige pups kopiëren dit gedrag van hun moeder en gaan, zodra zij zelfstandig kunnen poepen hun eigen ontlasting opeten en ook die van hun broertjes en zusjes. Tegen de tijd dat de pups wat ouder worden stopt dit gedrag veelal automatisch.

Maar waarom slaan oudere pups en volwassen honden dan toch weer aan het poep-eten? In sommige gevallen is het duidelijk dat dit gedrag wordt veroorzaakt door een te kort aan aandacht. Anderen doen het uit verveling of uit frustratie, vooral als veel honden worden gehouden in een te kleine ruimte waar bovendien weinig spannends te beleven valt zien we dat velen poep gaan lopen eten; daar kijken ze elkaar letterlijk de drol uit de kont en wordt het een wedstrijdje wie hem als eerste heeft

Een te grote roedel honden op een te klein oppervlak levert grote spanningen op binnen de roedel, wat weer lijdt tot frustraties. Overmatig poep eten lijdt vervolgens tot een hogere infectiedruk, met name als het gaat om spoelwormen. Met name jonge, pasgeboren pups zijn hiervan dan de dupe, want bij hen zien we dan de spoelwormen niet allen van achteren, maar ook van voren eruit komen...!!!!! Het spreekt voor zich dat dit soort situaties bijzonder ongezond en dieronvriendelijk zijn.

Is er echter geen sprake van frustratie, verveling of overpopulatie, dan is het heel moeilijk te achterhalen waarom een hond poep eet. Waarschijnlijk vindt hij het dan gewoon lekker.

Voor eigenaren is het eten van poep door hun hond(en) een buitengewoon vieze ervaring; vooral als de maaltijd er weer uitgegooid wordt over het bankstel of de hond na zijn maaltje lief een kusje komt brengen! Maar behalve dat deze gewoonte vies is, is het bovendien bijzonder ongezond. Door het eten van poep wordt de hond blootgesteld aan allerlei bacteriën en ziekteverwekkers. Bovendien kan het eten van paardevijgen zelfs gevaarlijk zijn! Als het paard net ontwormd is, krijgt de hond die zijn ontlasting nuttigt een overdosis ontwormingsmiddelen binnen en sommige van deze preparaten zijn voor honden dodelijke! In geval van plotseling ernstig ziek worden van een hond na het eten van een verse paardenvijg is het raadzaam z.s.m. naar een dierenarts te gaan voor behandeling.

Het beste wat je als eigenaar kunt doen is voorkomen dat je hond poep eet.

Een aantal tips:
zorg dat de hond niet in aanraking komt met ontlasting van andere honden, katten of andere dieren. Vermijd daarom uitlaatplaatsen waar veel ontlasting ligt en hou de hond aan de lijn. wordt de behoefte in de eigen tuin gedaan, houd deze dan schoon en vrij van ontlasting om te voorkomen dat hij zijn eigen ontlasting gaat eten. Heb je een roedel(tje) honden zorg dan dat alle ontlasting direct wordt opgeruimd nadat de honden hun behoefte hebben gedaan. straffen heeft in de regel geen zin, behalve als je er al heel vroeg mee begint; bij pups. Als een volwassen hond al een poosje de gewoonte heeft om poep te eten is dit heel moeilijk af te leren. Voorkomen is dan het beste. bij honden die hun eigen ontlasting eten kun je proberen wat knoflook of pompoen door het eten te doen. Sommige eigenaren boeken goede resultaten door hun hond karnemelk te geven. Deze toevoegingen maken in de regel de ontlasting minder aantrekkelijk voor (her)consumptie. Let er wel op dat honden bijzonder slim zijn, en zo door hebben welke drol lekker is en welke niet!

De allebeste methode is gewoon proberen te voorkomen dat je hond deze gewoonte aanleert. Van jongs af aan je pup goed in de gaten houden en mocht hij de neiging krijgen om poep te gaan eten dit gedrag direct corrigeren en de pup afleiden met een spelletje of iets anders wat lekker is en voor zijn eigenaar minder onaangenaam

 

ps; nog een middeltje wat werkt tegen poep eten' geef ze dagelijks wat stukjes ananas, honden vinden het lekker en na ongeveer 3/4 dagen is probleem opgelost

 

bron : werkhondenkennel

09:45 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |