28-09-06

lichaamstaal van de hond

Lichaamstaal van de Hond

Honden hebben nog vrijwel dezelfde lichaamstaal als wolven. De lichaamstaal bij wolven is makkelijk te lezen, d.w.z. uit zijn lichaamshouding en mimiek kunnen we goed opmaken wat de wolf bedoelt. Zij hebben van nature staande oren, die alle kanten opdraaien en een lange staart. Verder hebben zij grote sprekende ogen en veel mimiek. Ze hebben een dikke maar korte vacht waardoor we gedragingen zoals b.v. het optrekken van de lippen goed kunnen zien.
Door het fokken van speciale rassen heeft de mens veel slechter leesbare honden gecreëerd. Denk hierbij b.v. aan het couperen van de oren en staart. Verder zijn er rassen met zeer lange haren die veel mimiek verdoezelen, aangezien de hond met zijn hele lijf communiceert.
Wat is nu gedrag?
Onder gedrag verstaan we de handelingen die de hond verricht o.i.v. prikkels die zowel van binnenuit als van buitenaf kunnen komen.
De hond kent zeer veel gedragingen, enkele daarvan zijn: dominant gedrag, onderdanig gedrag, angst gedrag, en agressie.

Lichaamstaal

Een waakzame hond  
Heeft zijn staart en zijn kop omhoog en zijn oren gepitst.
(afhankelijk van het ras) en als hij met zijn staart kwispelt en zich springerig beweegt, voelt hij zich heel prettig.

Een bange hond
Kruipt met de oren plat tegen het hoofd en de staart tussen zijn poten op de grond.

Een agressieve hond
Staat met zijn kop en staart omhoog om zich zo groot mogelijk te maken. Als de nekharen omhoog komen en de lippen opkrullen zodat hij zijn tanden laat zien, overweegt hij aan te vallen.

Een onderdanige hond
Gaat op zijn rug liggen en houdt zijn buik omhoog en een poot licht geheven.

Een speelse hond
Begint met een speel-boog, waarbij hij zijn voorpoten buigt en zijn romp omhoog doet. Hij blijft kijken naar degene met wie hij wil spelen. 
Meestal begint hij daarna rond te springen en met zijn staart te kwispelen om zijn speelmaatje uit te nodigen om mee te doen. 
Bij twee honden eindigt dit meestal in opgewonden achter elkaar aan jagen en stoeien.

12:10 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.