07-08-06

leuke strip

11:12 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

gewoon een grappig plaatje

even afkoelen 

 

 

 

08:27 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-08-06

even een mooi hondengedicht tussendoor

Heb jij dat ook ?


Dat je je gevoelens niet kunt beschrijven
als je in die sprankelende oogjes kijkt
Dat je geen genoeg kunt krijgen
een gevoel dat je leven verrijkt

Dat je zelfs, als het even niet gaat
kracht kunt putten, uit al die vrolijkheid
Alsof de wereld om je heen niet bestaat
een gevoel van geluk en tederheid

Dat je ze niet wilt missen, voor geen goud
die heerlijke knuffels met hun wollige vacht
hartendiefjes waar je oneindig veel van houdt
en waarvan elk de wereld van jou verwacht


hoofd2Simba.jpg

13:21 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

spelletjes met en voor je hond

 

hier een link met allerlei honden spelletjes

 

http://www.dogweb.nl/gedrag/spel.html

09:25 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

speuren

Welke honden kunnen speuren?

Bijna iedere hond kan leren speuren. Het is natuurlijk wel zo dat de prestaties van honden kunnen verschillen maar in de ontspannen sfeer die in de groep heerst is dat geen probleem. 


Aanleren

Het aanleren van speuren gebeurt op een ontspannen en hondvriendelijke manier. De honden hebben er dan ook stuk voor stuk zeer veel plezier in en zijn gedreven om hun taak tot een goed einde te brengen. Speuren is voor honden een leuke, maar vermoeiende bezigheid. De hartslag van honden die aan het speuren zijn gaat flink omhoog en ze moeten zich sterk concentreren op hun taak. Dit brengt dus met zich mee dat er het een en ander van de geestelijke capaciteiten van de hond wordt geeist. Het is een kwestie van het leren gebruiken van het al aanwezige vermogen om geuren waar te nemen, dit vermogen steeds verder te ontwikkelen en het opbouwen van het concentratie vermogen. Speurtraining is volledig gebaseerd op werken met beloning voor de hond. De honden leren daardoor beter, enthousiaster en met meer doorzettingsvermogen speuren.

 

programma

 

œ recht spoor met 2 voorwerpen
œ
spoor met 2 hoeken
œ
speuren op gebruiksvoorwerpen
œ
verwijzen van het voorwerp

  

hebben ze dit onder de knie kunnen ze een moeilijker programma doen

 

œ verwijzen van een voorwerp
œ
langere sporen met meerdere hoeken
œ
verleidingsspoor
œ
spoor van anderen uitlopen
œ
spoor van 30 minuten oud uitlopen

 

 

08:20 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

apporteren

appoorteersport

 

Apporteersport is een hondensport die qua inhoud veel lijkt op jachttraining. Er zijn echter een aantal opmerkelijke verschillen:

1. er wordt met dummies en apportblokken gewerkt en niet met echte dieren.
2. het is toegankelijk voor alle rassen.

Het is een mix van gehoorzaamheid en en activiteit. Het is prachtig om te zien hoeveel plezier honden kunnen hebben in het werk. Met de apporteersport maak je een gedisciplineerde werker van je hond. Maar wel een die met veel plezier naar z'n werk gaat!

Programma

Apport 1


-volgen aan de lijn
-af op afstand met afleiding (3min)
-af uit zicht 2 minuten
-apport met speelvoorwerp
-begin apport met dummie/blok
-apport met verleiding met speelvoorwerp
-Hier op 30 meter afstand
-over een hindenis springen (onaangelijnd)

Apport 2


-volgen aan de lijn
-volgen los van de lijn
-af uit zicht met afleiding (3 minuten)
-apport met dummie/blok over 30 meter
-apport dummie/blok met verleiding
-hier op 30 meter afstand met afleiding en verleiding
-apport over een hindernis

De apporteersport is leuk en om te doen en brengt tevens de gehoorzaamheid van je hond op een hoger niveau. Uiteindelijk kun je zelfs een officieel door de Federatie Hondensport Nederland erkend diploma halen. Om dit te bereiken is wel een zekere mate van gehoorzaamheid gewenst aan het begin van de cursus. 

 

 

08:13 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

I.P.O

WAT IS IPO?

IPO is er in 3 zwaartegradaties, te beginnen bij IPO I en eindigend met de koningsklasse IPO 3. In alle gradaties bestaat het IPO uit 3 afdelingen waarvoor men tijdens een examen in alle 3 de afdelingen minimaal 70% van de maximaal te behalen 100 punten moet halen, anders is men “afgewezen” voor het certificaat.


De eerste afdeling bestaat uit speuren, waarbij meestal in een weiland of een akker een menselijk spoor wordt uitgelopen en waarop een aantal kleine gebruiksvoorwerpen (sok, portemonnee enz.)   wordt gelegd. In het spoor bevinden zich afhankelijk van de klasse, 2 of 4 hoeken. Na een bepaalde    wachttijd (variërend van 20 minuten tot een uur, afhankelijk van de klasse) mag de geleider zijn hond bij het piket (startpaaltje) aanzetten en moet de hond zonder verdere inwerking of hulp van de geleider, die op 10 pas achter de hond blijft, het spoor zelfstandig uitwerken en de voorwerpen verwijzen (=aangeven d.m.v. zit, af, sta of apporteren, dat hij “iets” gevonden heeft).

De tweede afdeling is het “appèl”, een gehoorzaamheidsprogramma, waarbij de hond allerlei, grotendeels onaangelijnde, oefeningen moet laten zien, bestaande uit:

  • “volgen” in gewone, langzame en snelle pas
  • zit en af met doorlopen geleider
  • afliggen met afleiding
  • apporteren over de vlakke grond
  • 1-meter haag en A-schutting (zie onderstaande foto)
  • en als laatste het “vooruitsturen”

alles afhankelijk van de klasse waarin men uitkomt. Tijdens het “los volgen” wordt tevens d.m.v. 2 schoten uit een alarmpistool de schotvastheid van de hond beoordeeld. Een hond met schotangst wordt uitgesloten van verdere deelname aan het examen.


 De derde afdeling is de “verdedigingsdienst” waarbij de hond getest wordt op belastbaarheid, drift en moed door verschillende oefeningen met een pakwerker.

Het is hierbij essentieel dat de hond goed gehoorzaam is. Zo moet de hond na inbijten op de bijtmouw van de pakwerker deze binnen 3 commando’s weer loslaten na het commando daartoe van de geleider, anders volgt diskwalificatie.

Tijdens deze afdeling wordt de combinatie door de keurmeester beoordeeld op het “vol inbijten” van de hond, de al eerder genoemde gehoorzaamheid en de belastbaarheid. Ook tijdens de stokslagen (voor de dierenliefhebbers, wees gerust, dit gebeurt met een zachte stok op niet-gevoelige delen van de hond als schoft en schouder) moet de hond vol blijven bijten op de bijtmouw. 


 Ten onrechte denken veel niet-hondensporters dat dergelijke afgerichte honden “gevaarlijk” zijn.
Voor de honden is het echter niet meer dan een fijn spel met veel actie. Het is ze geleerd uitsluitend te mogen bijten op de bijtmouw. Zodra de bijtmouw bijv. wordt weggegooid, kan de pakwerker dan ook zonder problemen met verreweg de meeste honden een potje stoeien of aaien. IPO afgerichte honden blijken zelfs in mindere mate voor bijtincidenten te zorgen dan niet afgerichte honden! Tijdens de training is de mouw dan ook het speeltje, de buit die ze kunnen winnen als de hond het gewenste beeld laat zien. De honden zijn in tegenstelling tot honden bij de KNPV politiehondentrainingen dus niet “manscherp” gemaakt, maar gericht op de buit (bijtmouw). Een KNPV opgeleide hond kun je meestal dan ook niet zomaar aaien! In het IPO is dit zeer ongewenst. Sterker nog, de honden moeten zeer sociaal zijn en moeten vooraf verplicht het diploma VZH/BH (Verkeerszekere Hond/Begeleidingshond) hebben behaald, waarbij o.a. het sociaal gedrag van de hond in drukkere mensenmassa’s op bijv. een station of in een winkelcentrum wordt getest. Agressieve honden zijn in het IPO niet welkom!

Het beoefenen van IPO is voornamelijk door de zwaarte en gevarieerdheid een zeer tijdrovende en arbeidsintensieve sport. Het is echter groot plezier voor baas en hond en de beloning is zeer groot als na lang trainen het felbegeerde diploma wordt behaald

08:08 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-08-06

agility(behendigheid)

640_palissade.gif

Behendigheid (Agility)

Behendigheid oftewel “Agility”, is een hondensport die in Nederland steeds meer enthousiaste beoefenenaars krijgt. De behendigheidsport is geschikt voor bijna alle soorten honden of het nu rashond is of rasloos zijn. Alleen zeer zware honden kunnen deze sport beter mijden. Naast de lichaamsbouw, de kracht en de wendbaarheid van de honden zijn ook andere eigenschappen belangrijk om te bepalen of je hond geschikt is
voor behendigheid dus ook belangrijk zijn : volgzaamheid, dapperheid, een goed evenwichtsgevoel, intelligentie en nauwkeurigheid. Voor de training van behendigheid moet de hond eerst volledig zijn uitgegroeid. Dat betekent voor kleine honden vanaf minimaal 12 maanden en grotere honden toch wel 15 maanden oud moeten zijn.
De sprongen mogen in ieder geval pas op latere leeftijd worden getraind omdat pas dan het skelet en spierweefsel van de hond voldoende is ontwikkeld.

De sport biedt de honden een fantastische mogelijkheid om zich uit te leven en samen met hun baas “Handler” actief bezig te zijn. Ook de baas zal in conditie moeten zijn om met de hond te trainen en eventueel wedstrijden te lopen. De toeschouwer zal met genoegen en
bewondering de sprongen en de kunsten bekijken die de hond zonder enige moeite lijkt te beheersen. Maar het belangrijkste van behendigheid is dat hond en handler als een team optreden en elkaar steeds beter zullen leren begrijpen.

Het behendigheids parcours.

Bij behendigheid gaat het erom dat de hond een parcours van ongeveer 20 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De handler mag zijn hond tijdens het mee rennen van het parcoursdoormiddel van stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag zijn hond of de hindernissen nooit aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op de ichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren.
Bij behendigheid worden een groot aantal verschillende vaardigheden van deze hond verwacht. De toestellen zijn te verdelen in : (hoogte) sprongen, doortoestellen, paaltjes en raakvlaktoestellen. Bij wedstrijden worden al deze toestellen in wisselende samenstelling
gebruikt. Binnen de deze sport zijn er 3 soorten parcours mogelijk : het "vast" parcours, de jumping" en het "spel".
Vast parcours : hier kunnen alle hindernissen deel uitmaken van het parcours, dus bijvoorbeeld :sprongen, slalom, tafel, raakvlaktoestellen en tunnels. Bij de wedstrijden moeten minimaal 2 maximaal 4 raakvlaktoestellen deel uitmaken van het parcours. De volgorde waarin de hindernissen moeten worden genomen, wordt vooraf bepaald door de wedstrijdleiding en aangegeven door nummers. De jumping : dit parcours mag juist geen raakvlaktoestellen bevatten. Dit gaat alleen om
springen en snelheid ook natuurlijk foutloos, ook nu wordt de volgorde waarin deze hindernissen zijn opgesteld aangegeven door nummers.
Het spel : dit parcours is bedoeld om de deelnemers ongedwongen een extra parcours af laten leggen, zonder competitie verband of wedstrijd druk. Allerlei variatie van de hindernissen en toestellen zijn hierbij mogelijk, ook de volgorde waarin de toestellen moeten worden
genomen kan al dan niet willekeurig zijn. Het wordt ook wel vaak “Tijd fout uit” genoemd. Een andere spelvariant is de gambling. Hierbij krijg je 30 sec. om zoveel mogelijk hindernissen te pringen, die allemaal een bepaalde puntenwaarde hebben. Degene met de meeste punten is de winnaar.

Diskwalificatie kan je krijgen als de hond te vaak hindernissen weigent. Ook de verkeerde hindernis nemen, het onder een raakvlak door lopen, een ander toestel aanraken welke niet genomen moest worden en het parcours verlaten en het parcours bevuilen levert een diskwalificatie op. Weigeringen zijn : - springt over de zijwing. - gaat onder (tussen) de liggers door. - loopt een toestel voorbij. - steekt verkeerd in bij de slalom (paaltje) - trekt zich terug of draait om om de tunnel /slurf.

De verschillende toestellen

Deze toestellen zijn alle op hoogte te stellen voor de verschillende voormaat honden.

Hoogtesprongen : - Dit zijn altijd de start en finish + ook de normale staanders waartussen de afwerpbare liggers zijn. - Muur bestaat uit 2 vierkante torens met verschillende grote / hoogte opbouw piepschuine stenen. - Borstelsprong bestaat uit 2 staanders waartussen afwerpbare ligger met daar op borstel / bezem delen op gemonteerd zijn.
 
Raakvlaktoestellen : - Schutting bestaat uit 2 delen plus latten die ze bij elkaar houden (ook wel A-Schutting genoemd) met een hoogte van 1.70 0f 1.90 meter hoog ingesteld kunnen worden. -Kattenloop bestaat uit 3 delen, het horizontale deel is zo’n 4.20 meter lang , de 2 schuine delen begin en een eind zijn beide zo’n 3.60 meter lang. - Wip is een plank van 30 centimeter breed en 4.20 meter lang, als de hond voorbij het midden is kantelt de plank de andere kant op. - Tafel bestaat uit een vlak van 1 x 1 meter en een hoogte van 35 of 60 centimeter, boven kant mag niet glad zijn.
 
Bij alle raakvlak toestellen moet het loop oppervlak slipvrij zijn, ook met zware regenval. Bij de schutting en de brug moeten daarop om de 15 tot 20 centimeter klim- en antislip latjes op het loopvlak bevestigt zijn.

Doorgangen : - Tunnel dit toestel lijkt op een stofzuigerslang, maar dan met een diameter van 60 centimeter en is minimaal 4 meter lang en is in verschillende vormen te buigen, de voor en uiteinde liggen vast om het weg rollen tegen te gaan. - Slurf kan het begin het zelfde zijn als de tunnel of in een toogmodel met een diepte van 80 centimeter, aan die entree wordt een donker geen licht doorlatend zeil bevestigd met een lengte van 3 meter.
- Band bestaat uit een groot frame waar in het midden een reddingsboei of een dicht getapte autoband in bevestigd is.
 
Slalom (paaltjes) : Deze paaltjes bestaat uit een reeds van 6 of 12 paaltjes die je in de grond kan in steken met een onderlinge afstand van 50 centimeter of paaltjes die zijn geplaatst in / op een strip gelaste kokers, de dikte van de paaltjes zijn 2 tot 4 cm.
 
Breedtesprong : Dit toestel bestaat uit 3 a 4 schuine oplopende delen vanaf 15 tot 30 cm hoogte, het eerste en de laagste deel is 1.2 meter lang en 15 centimeter breed, de andere delen zijn zoveel groter dat zij ruim op en over elkaar heen passen, ook moeten er op iedere hoek markeerpalen geplaatst worden.

 

Behendigheid "Agility" is dus een sport voor snelheid, wendbaarheid, heel veel afwisseling en nadenk werk voor de handlers maar misschien wel het belangrijkst de honden vinden het werkelijk geweldig om hier aan mee te doen, ze zijn vaak ook wel erg hyper van het spel.

Bedenk wel dat die geweldige honden die je soms op TV ziet, niet zo geboren worden maar dat zij worden gevormd door de juiste baas / hond combinatie en dat er vele training uren (jaren) erin zitten.

 

 paaltjes (slalom)

 

 

de wip 

 

  de tunnel

 

smagiletableredgold_158.gif de tafel

 

 de a schutting

 

de hoogte sprong

 

coltulbl_158.gif de slurf

 

breed.jpg de breedte sprong

 

Band-standaard-k.jpg de band

 

Kattenloop aluminium de kattenloop

 

Borstelsprong compleet met onderborden de borstelsprong

 

wij trainen op dit moment   met drie van onze vijf honden agility en is zowel voor hond als baas een echte kick om te doen

Hund206122.gif

 

17:13 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |