04-08-06

agility(behendigheid)

640_palissade.gif

Behendigheid (Agility)

Behendigheid oftewel “Agility”, is een hondensport die in Nederland steeds meer enthousiaste beoefenenaars krijgt. De behendigheidsport is geschikt voor bijna alle soorten honden of het nu rashond is of rasloos zijn. Alleen zeer zware honden kunnen deze sport beter mijden. Naast de lichaamsbouw, de kracht en de wendbaarheid van de honden zijn ook andere eigenschappen belangrijk om te bepalen of je hond geschikt is
voor behendigheid dus ook belangrijk zijn : volgzaamheid, dapperheid, een goed evenwichtsgevoel, intelligentie en nauwkeurigheid. Voor de training van behendigheid moet de hond eerst volledig zijn uitgegroeid. Dat betekent voor kleine honden vanaf minimaal 12 maanden en grotere honden toch wel 15 maanden oud moeten zijn.
De sprongen mogen in ieder geval pas op latere leeftijd worden getraind omdat pas dan het skelet en spierweefsel van de hond voldoende is ontwikkeld.

De sport biedt de honden een fantastische mogelijkheid om zich uit te leven en samen met hun baas “Handler” actief bezig te zijn. Ook de baas zal in conditie moeten zijn om met de hond te trainen en eventueel wedstrijden te lopen. De toeschouwer zal met genoegen en
bewondering de sprongen en de kunsten bekijken die de hond zonder enige moeite lijkt te beheersen. Maar het belangrijkste van behendigheid is dat hond en handler als een team optreden en elkaar steeds beter zullen leren begrijpen.

Het behendigheids parcours.

Bij behendigheid gaat het erom dat de hond een parcours van ongeveer 20 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De handler mag zijn hond tijdens het mee rennen van het parcoursdoormiddel van stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag zijn hond of de hindernissen nooit aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op de ichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren.
Bij behendigheid worden een groot aantal verschillende vaardigheden van deze hond verwacht. De toestellen zijn te verdelen in : (hoogte) sprongen, doortoestellen, paaltjes en raakvlaktoestellen. Bij wedstrijden worden al deze toestellen in wisselende samenstelling
gebruikt. Binnen de deze sport zijn er 3 soorten parcours mogelijk : het "vast" parcours, de jumping" en het "spel".
Vast parcours : hier kunnen alle hindernissen deel uitmaken van het parcours, dus bijvoorbeeld :sprongen, slalom, tafel, raakvlaktoestellen en tunnels. Bij de wedstrijden moeten minimaal 2 maximaal 4 raakvlaktoestellen deel uitmaken van het parcours. De volgorde waarin de hindernissen moeten worden genomen, wordt vooraf bepaald door de wedstrijdleiding en aangegeven door nummers. De jumping : dit parcours mag juist geen raakvlaktoestellen bevatten. Dit gaat alleen om
springen en snelheid ook natuurlijk foutloos, ook nu wordt de volgorde waarin deze hindernissen zijn opgesteld aangegeven door nummers.
Het spel : dit parcours is bedoeld om de deelnemers ongedwongen een extra parcours af laten leggen, zonder competitie verband of wedstrijd druk. Allerlei variatie van de hindernissen en toestellen zijn hierbij mogelijk, ook de volgorde waarin de toestellen moeten worden
genomen kan al dan niet willekeurig zijn. Het wordt ook wel vaak “Tijd fout uit” genoemd. Een andere spelvariant is de gambling. Hierbij krijg je 30 sec. om zoveel mogelijk hindernissen te pringen, die allemaal een bepaalde puntenwaarde hebben. Degene met de meeste punten is de winnaar.

Diskwalificatie kan je krijgen als de hond te vaak hindernissen weigent. Ook de verkeerde hindernis nemen, het onder een raakvlak door lopen, een ander toestel aanraken welke niet genomen moest worden en het parcours verlaten en het parcours bevuilen levert een diskwalificatie op. Weigeringen zijn : - springt over de zijwing. - gaat onder (tussen) de liggers door. - loopt een toestel voorbij. - steekt verkeerd in bij de slalom (paaltje) - trekt zich terug of draait om om de tunnel /slurf.

De verschillende toestellen

Deze toestellen zijn alle op hoogte te stellen voor de verschillende voormaat honden.

Hoogtesprongen : - Dit zijn altijd de start en finish + ook de normale staanders waartussen de afwerpbare liggers zijn. - Muur bestaat uit 2 vierkante torens met verschillende grote / hoogte opbouw piepschuine stenen. - Borstelsprong bestaat uit 2 staanders waartussen afwerpbare ligger met daar op borstel / bezem delen op gemonteerd zijn.
 
Raakvlaktoestellen : - Schutting bestaat uit 2 delen plus latten die ze bij elkaar houden (ook wel A-Schutting genoemd) met een hoogte van 1.70 0f 1.90 meter hoog ingesteld kunnen worden. -Kattenloop bestaat uit 3 delen, het horizontale deel is zo’n 4.20 meter lang , de 2 schuine delen begin en een eind zijn beide zo’n 3.60 meter lang. - Wip is een plank van 30 centimeter breed en 4.20 meter lang, als de hond voorbij het midden is kantelt de plank de andere kant op. - Tafel bestaat uit een vlak van 1 x 1 meter en een hoogte van 35 of 60 centimeter, boven kant mag niet glad zijn.
 
Bij alle raakvlak toestellen moet het loop oppervlak slipvrij zijn, ook met zware regenval. Bij de schutting en de brug moeten daarop om de 15 tot 20 centimeter klim- en antislip latjes op het loopvlak bevestigt zijn.

Doorgangen : - Tunnel dit toestel lijkt op een stofzuigerslang, maar dan met een diameter van 60 centimeter en is minimaal 4 meter lang en is in verschillende vormen te buigen, de voor en uiteinde liggen vast om het weg rollen tegen te gaan. - Slurf kan het begin het zelfde zijn als de tunnel of in een toogmodel met een diepte van 80 centimeter, aan die entree wordt een donker geen licht doorlatend zeil bevestigd met een lengte van 3 meter.
- Band bestaat uit een groot frame waar in het midden een reddingsboei of een dicht getapte autoband in bevestigd is.
 
Slalom (paaltjes) : Deze paaltjes bestaat uit een reeds van 6 of 12 paaltjes die je in de grond kan in steken met een onderlinge afstand van 50 centimeter of paaltjes die zijn geplaatst in / op een strip gelaste kokers, de dikte van de paaltjes zijn 2 tot 4 cm.
 
Breedtesprong : Dit toestel bestaat uit 3 a 4 schuine oplopende delen vanaf 15 tot 30 cm hoogte, het eerste en de laagste deel is 1.2 meter lang en 15 centimeter breed, de andere delen zijn zoveel groter dat zij ruim op en over elkaar heen passen, ook moeten er op iedere hoek markeerpalen geplaatst worden.

 

Behendigheid "Agility" is dus een sport voor snelheid, wendbaarheid, heel veel afwisseling en nadenk werk voor de handlers maar misschien wel het belangrijkst de honden vinden het werkelijk geweldig om hier aan mee te doen, ze zijn vaak ook wel erg hyper van het spel.

Bedenk wel dat die geweldige honden die je soms op TV ziet, niet zo geboren worden maar dat zij worden gevormd door de juiste baas / hond combinatie en dat er vele training uren (jaren) erin zitten.

 

 paaltjes (slalom)

 

 

de wip 

 

  de tunnel

 

smagiletableredgold_158.gif de tafel

 

 de a schutting

 

de hoogte sprong

 

coltulbl_158.gif de slurf

 

breed.jpg de breedte sprong

 

Band-standaard-k.jpg de band

 

Kattenloop aluminium de kattenloop

 

Borstelsprong compleet met onderborden de borstelsprong

 

wij trainen op dit moment   met drie van onze vijf honden agility en is zowel voor hond als baas een echte kick om te doen

Hund206122.gif

 

17:13 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

liefs tries he!! dat onderste plaatje is leuk!!

Gepost door: tries | 07-08-06

De commentaren zijn gesloten.