16-07-06

flyball

De oorsprong van flyball

Flyball is uitgevonden door een californier Herbert Wagner. Ergens in de beginjaren 70. Hij bedacht een apparaat voor zijn hond om deze een maximale beweging te geven en hij zelf rustig kon blijven zitten. Herberts hond was gek op een bal, hij bedacht een apparaat dat de bal enkele tientallen meters kon wegslingeren. Later werden er sprongen aan toegevoegd en lanceerde het apparaat de bal zover als nu bij ons. In 1991 werd flyball in Nederland geïntroduceerd door Otto Stein. Otto is nog steeds de man van het flyball in Nederland.


Wat is flyball?

Flyball is een teamsport voor honden. Een team bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 honden, waarvan er altijd maar 4 aan de start staan. De andere 2 honden worden ook ingezet, maar daarover later meer bij het onderdeel "Het eerste team". Iedere hond moet zelfstandig een parcours afleggen. Het parcours bestaat uit 4 lage smalle hindernissen met aan het eind het apparaat waarnaar de sport genoemd is, het flyballapparaat. Het apparaat bestaat uit een rechthoekig kistje met aan de voorzijde een schuine plank en aan de achterzijde een stang met houder waarin een bal geplaatst kan worden. Als een hond zijn poot op de schuine plank zet komt de stang omhoog en wordt de bal in de richting van de hond gelanceerd. Hoe ziet een flyballrace er uit? De eerste van de vier honden start op het sein van de scheidsrechter. Hij springt over de vier hindernissen en gaat op het flyballapparaat af. Daar zet hij zijn poot op het plankje aan de voorzijde, de bal wordt gelanceerd, die vangt hij en rent met de bal in de bek zo snel mogelijk over de vier hindernissen terug naar zijn baas. De tweede hond mag starten zodra de eerste met de punt van zijn neus of met een poot over de finish (tevens startlijn) komt. Zodra alle vier de honden op deze wijze het parcours hebben afgelegd is de race voor hen gelopen. Als ze dat sneller doen dan de vier honden op het parcours ernaast hebben ze de race nog gewonnen ook. Een flyballwedstrijd bestaat altijd minimaal uit twee en maximaal uit drie races. Het team dat als eerste twee races gewonnen heeft is winnaar van de wedstrijd. Dit systeem kennen we ook bij andere sporten en noemen we "the best of three".


Het materiaal.

Bij deze sport gebruiken we de volgende materialen:
Flyballapparaat
Hindernissen
Start/finishlijn
Ballen
Ballenzak
Ballenton (alleen bij training)
Scheidingswand

Het flyballapparaat bestaat uit:
Onderplank
Trapplank
Huis
Stang
Cups
Geplaatste afbeelding kan verkleind zijn. Klik dan op de afbeelding voor volledige afbeelding.

Bij internationale wedstrijden gebruikt nem een andere flyballbak. Deze bestaat uit een halfronde plank waar de hond tegenaan springt en er uit 1 van de gaten een bal komt.
Geplaatste afbeelding kan verkleind zijn. Klik dan op de afbeelding voor volledige afbeelding.

Het flyballapparaat is het meest wezenlijke onderdeel van uw materiaal. Wees er zuinig op in alle opzichten.

De ballen.

Iedere balsoort mag worden gebruikt mits deze kunnen stuiteren. De meest gebruikte ballen zijn tennisballen (alleen gebruikte ballen gebruiken nooit nieuwe in verband met de kalk die in deze ballen zit dit is niet goed voor de tanden). Gebruik nooit te kleine ballen want die kunnen te ver achter in de keel van de hond komen. De ballen moeten van tijd tot tijd gereinigd worden, dit in verband met ziektes.

De hindernissen.

Deze bestaan uit twee zijkanten met daar tussen een scharnierende plank die de minimum hoogte heeft van 20 cm. Hier op kunnen plankjes gezet worden van 5 of 10 cm. De totale hoogte kan maximaal 40 cm. worden.
Geplaatste afbeelding kan verkleind zijn. Klik dan op de afbeelding voor volledige afbeelding.
De minimale hoogte van de hindernissen is 20 cm.en de maximalen hoogte is 40 cm. De hoogte van de hindernissen wordt bepaalt door de kleinste hond van het team. de sprongen worden dan 10 cm. lager dan de schofthoogte gezet, afgerond op 5 cm. naar beneden. Bv.: Als de hond een schofthoogte heeft van 42 cm. dan is dan 42 - 10 = 32cm. 5 cm naar beneden afronden is een spronghoogte van 30 cm.


Het wedstrijdterrein.

Flyball kent twee maten wat het wedstrijdterrein betreft. Maakt men als afzetting gebruik van b.v. lint, dan wordt er een maat gehanteerd van 20 x 40 meter. Die afmeting is groot genoeg om ervoor te zorgen dat eventuele afgedwaalde ballen niet tussen het publiek terechtkomen en de daar naar hun makkers kijkende honden. Als er afzetting b.v. schotten gebruikt worden kan men volstaan met de afmeting 9 x 24 meter. Het terrein moet redelijk egaal zijn, zonder gaten. Op de plaats waar de hindernissen staan en de flyballbak moet het onberispelijk glad zijn.


De training.

Het belangrijkste woord dat men tijdens de flyballtraining moet onthouden is: doseren. Werken met kleine groepen van 6 tot maximaal 8 honden en daar niet langer mee trainen dan een half uur. Waarom maar een half uur zult u zeggen. Flyball is voor honden lichamelijk, maar zeker ook geestelijk inspannend. Bovendien moet je ze gretig houden. Te lang kan alleen maar schaden en kort geeft enthousiaste, snelle honden. Iedere beurt die men krijgt bestaat slechts uit drie keer. O, maar mijn hond kan nog wel een keer hoor. Daar zijn we vast van overtuigd, hij kan nog wel tien keer. Het is alleen niet goed voor uw hond.


Welke honden?

Elke hond die achter een bal aangaat is te gebruiken als flyballhond. Er mogen nooit meer dan twee honden van hetzelfde ras in een team zitten. Een hond hoeft geen opleiding te hebben gehad voor flyball. Een hond moet minstens 1 jaar oud zijn voor hij kan beginnen met flyball. De hond moet ook een redelijke conditie hebben en geen last hebben van botten, spieren en gewrichten. Met name voorpoten, knieën, nek en rug worden belast.

09:41 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

vraagje waar kan ik z'n flyball machine kopen of plannen van vast krijgen? dank u kenneth

Gepost door: nagelskenneth | 31-07-08

waar kan ik een flyball machine kopen???

Gepost door: Tessa | 27-01-09

Hallo,

Ik vraag me af waar ik een flyball bak kan kopen, kunt u me dat vertellen?

Hartelijke groet,
Angelique Bontje

Gepost door: Angelique Bontje | 03-05-09

flybal hoe maak je een flybal machine

Gepost door: s.opperman | 07-05-09

vraagje Waar kan ik aan zo een apparaat komen. Of hoe mak je hem zelf?

groetjes Carola

Gepost door: carola | 16-05-09

Flyball aparaat Hoe kan ik aan zo'n flyball aparaat komen?
Ik zoek het al heel lang voor mij Kooikerhondje.

Gepost door: Anouk | 09-08-09

vraagje?? waar kan je een flyball apperaat koopen ?? als je er een weet mail dan

Gepost door: samyra | 19-09-09

Help Ik heb de zelfde vraag, nl:
Waar kun je een flyball apparaat kopen, of liever nog:
Is er iemand die hier een bouwtekening van heeft?

Gepost door: Hans | 03-10-09

flyball apparaat Hier dezelfde vraag als alle onderstaande: waar kan ik een flyballbak kopen of een goede bouwtekening vinden?

Gepost door: Lucia | 17-01-10

flyballapparaat Ik heb een aantal flyballapparaten te koop staan, voor 80 euro af te halen in tilburg
zoowie_spiljard@hotmail.com

Gepost door: zoe | 02-02-10

flyball wie weet een adresje waar ik zo'n gaaf flyerball aparaat kan kopen?
of iemand die een tekening heeft.
alfast heel erg bedankt.
onze benji zal er veel plezier aan beleven.

Gepost door: sonja | 09-02-10

Flyball Graag zou ik in contact komen met iemand die en officeele flybal heeft die ik over zou kunnen nemen.

liefst in de omgeving van rotterdam

Gepost door: Els | 13-03-10

Flyball apparaat Hallo,

Wie heeft er een flyball apparaat die ik zou kunnen overnemen? Onze border collie is helemaal weg van balletjes, en ons lijkt het erg leuk om hiermee aan de slag te gaan.
Heb je zo'n flyball ding en gebruik je die niet meer, dan zou ik graag een mailtje ontvangen.
Mijn e-mail adres is:
ramonajanssen86@hotmail.com

Gepost door: Ramona | 25-05-10

Uitleg MIjn naam is marcella en ik kwam bij toeval hier terecht. Hier zie ik overal vraag staan naar een fly-ball bak en het is mogelijk het zelf te kopen/maken maar niet verstandig...dit heeft namelijk niets te maken met waar fly-ball over gaat... flyball moet op een profesionele wijze worden aangeleerd op een vereniging en als je het prive wilt doen horen er ook hindernissen bij...maar als je serieus de flyball sport wilt beoefenen heeft het totaal geen nut om zo'n bak thuis te hebben staan en kun je beter op een hsv inschrijven. Die mensen zijn geleerd om je hond te trainen op een verantwoorde manier. Want zoals bij elke sport kunnen er ook blessures aan gewrichten ontstaan door het verkeerd beoefenen!

Dat wou ik even kwijt!!

Gr. Marcella

Gepost door: Marcella | 24-06-10

De commentaren zijn gesloten.