16-07-06

doggydance

Doggy dance
Dogdancing (of doggy dance) is een nieuwe hondensport, waarbij je samen met je hond op muziek danst. Het is een geweldig leuke sport. In eerste instantie voor de baas en de hond, maar ook voor het publiek. Muziek en honden levert samen dan ook leuke, gekke, verrassende, ontroerende dansen, soms bijna kunstwerken - en geen dans is hetzelfde.

Deze sport is ontstaan uit gehoorzaamheidsoefeningen die werden uitgevoerd op muziek. Een goede basisgehoorzaamheid blijft nodig, maar de oefeningen zijn inmiddels zeer veelzijdig geworden en vernieuwende bewegingen worden aangemoedigd!

De sport is ongeveer tegelijkertijd in Canada, Engeland en de Verenigde Staten ontstaan, eind jaren 1980, begin jaren 1990. Een aantal bezoekers van deze site hebben misschien de demonstraties op Crufts gezien van onder andere Mary Ray. Ook op de Winner in Amsterdam worden al een aantal jaren demonstraties gegeven.Heelwork to music en dogdancing

In grote lijnen bestaan er twee stromingen, heelwork to music en dogdancing. Heelwork to music is afkomstig uit Engeland. De uitdrukking zegt het al, het bestaat voor het grootste deel uit volgwerk op muziek. De hond mag hooguit 2 meter bij de handler vandaan. Bij dogdance (of doggydancing of canine freestyle) wordt afstandswerk juist aangemoedigd en is het aantal oefeningen veel groter. Volgwerk komt er soms nog maar nauwelijks aan te pas.


Nederland en België

Inmiddels zijn in Nederland en België al meerdere wedstrijden dogdancing georganiseerd. Tot nu toe zijn er meestal drie klassen, een voor absolute beginners, een voor de iets ervarener combinaties, en een voor de vergevorderden. Bij de beginners mag nog met beloningen in de ring worden gewerkt.


Voor wie?

Dogdancing is een sport voor iedereen die graag traint met zijn of haar hond en die dansen en muziek leuk vindt. Leeftijd maakt niet uit. De oefeningen worden aangeleerd door positieve trainingsmethoden. Op dit vlak is clickertraining absoluut aan te raden. Door de motiverende aanleermethode vindt de hond het geweldig leuk, en dat straalt hij ook uit tijdens het dansen!


Oefeningen

Voor doggy dance zijn inmiddels al vele oefeningen bedacht en er komen er ook steeds weer nieuwe bij, maar je kan natuurlijk ook zelf moves verzinnen. De basis oefeningen zijn:

* Volgen
Met volgen bedoel ik dat de hond met zijn schouder of kop naast je linker- of rechterbeen in hetzelfde tempo attent meeloopt. Het mooiste is het als de hond je hierbij aankijkt en jij hem - zoals dansers die alleen maar oog voor elkaar hebben. Het is niet de bedoeling dat de hond hierbij te dicht tegen je been loopt. De hond hoeft niet, zoals bij de Britse obedience, zo dicht tegen de handler aan te lopen dat er geen daglicht tussen komt.

Met de hond in dezelfde positie - recht naast je aan je linker of rechterkant, met zijn neus in dezelfde richting als jij (of misschien juist andersom) - kun je behalve vooruit ook achteruit gaan, of opzij.

Bij het achteruit in deze positie is het het mooiste als de hond ook echt rècht achteruit gaat, dus niet langzaam van jouw richting gaat afwijken. Of zelfs bochten naar links en naar rechts draait in diezelfde positie.


* Draaien
Met draaien kan enorm veel gevarieerd worden in een dans. Als de hond zowel linksom als rechtsom om zijn as kan draaien, kun je hem dit voor je, aan beide kanten naast je of achter je laten doen, eenmaal of meerdere keren vloeiend in elkaar overlopend, dichtbij je of op afstand...
Dan kun je de hond nog leren om jou heen te draaien, linksom en rechtsom. Een halve draai om aan de andere kant te komen, of meerdere hele draaien om je heen terwijl je stilstaat, met de hond meedraait, tegen zijn richting indraait, of terwijl je loopt.

* Weven
Met 'weven' wordt bedoeld dat de hond tussen je benen door slalomt terwijl je loopt. Ook hierop zijn diverse variaties te bedenken: allebei vooruit, allebei achteruit (waarbij de hond dus achteruit tussen je benen slalomt). Jij achteruit, de hond vooruit. Jij vooruit, de hond achteruit. En dan kan de hond nog een achtje vooruit danwel achteruit om je gespreid staande benen heen lopen.

* Sprongen
Een goed gezonde hond kun je leren springen over je benen en armen. Zowel over je armen als je benen springend kan de hond terwijl hij rondjes om je heen loopt. Over je benen kan ook terwijl je 'loopt'.

Ook kun je een hond over je rug leren springen. Uit eigen ervaring weet ik dat je hierbij een trainingspartner goed kunt gebruiken. Een middelgrote hond kun je eventueel zelfs leren op je rug te springen en daar even te blijven staan!

Bij springen over de baas komt voor een hond vaak nogal wat spanning kijken. Samen met wat onhandig omgaan met de beloning, kan dit leiden tot verkrampt springen, waardoor de kans op blessures groter is. Bij dogdance starten met springen is eigenlijk ook niet de beste manier. Beter leert een hond springen in sporten als flyball en behendigheid. Hier kan hij leren afstanden en hoogtes schatten en sprongen op een soepele, vrije manier te nemen. Als hij de vaardigheid bij een van deze sporten eenmaal goed heeft opgedaan, zal hij ook bij dogdancing minder verkrampt en daardoor mooier en beter springen - goed voor jullie show, en goed voor zijn gezondheid.

* Voorpoten

Een klassiek hondenkunstje is de hond te leren een poot te geven. Je kunt nu net een stapje verder gaan, door de hond te leren om de beurt de linker- en de rechterpoot te geven. Als je hem dat dan ook nog op een commando per poot kunt laten doen - hier werkt een signaal met je lichaam (benen of handen) denk ik beter dan een mondeling commando - dan kun je hem dit ook op het ritme van de muziek laten doen.

* Achterpoten
Sommige honden kunnen op hun achterpoten ook een verbazingwekkend uithoudingsvermogen en grote behendigheid tonen. Vooruit, achteruit en zelfs zijwaarts is voor sommige gevorderde honden geen probleem. Een spectaculair gezicht.

Een variatie op het los rechtop staan is het tegen de baas aan staan, en dan voornamelijk tegen de rug, buik of op een arm. Als een hond tegen de baas aan staat, kan dit er heel leuk uitzien. 

 

Geplaatste afbeelding kan verkleind zijn. Klik dan op de afbeelding voor volledige afbeelding.


 *Op de achterpoten staan is een van de zwaarste oefeningen en alleen voorbehouden aan gezonde, goedgebouwde honden.* 'Grondoefeningen'
De hond leren om helemaal op zijn zij, plat op de grond te gaan liggen kan erg effectief zijn voor momenten dat je hem 'dood' wilt hebben in je dans. Wil dit er 'echt' uitzien, dan moet je je hond wel leren ook zijn staart stil te houden. Dat valt bij een Dalmatiër overigens niet mee, maar hij kan het!

Een oefening die hier voor de hond erg op lijkt, is omrollen. Het begin is hetzelfde voor je hond, en als je deze oefeningen te dicht na elkaar aanleert, blijft hij ze lang moeilijk uit elkaar houden.

Ten slotte kun je de hond nog leren kruipen. Deze oefening moet je alleen aanleren als je hond een heel stevige 'af en blijf' heeft of als je geen formele gehoorzaamheid (meer) doet.
Ook kruipen is echter een zware oefening

* Afstandswerk
Door al dit soort oefeningen - waar mogelijk - ook op afstand te doen, kan je dans er extra spectaculair komen uit te zien. Maar als een hond een oefening vlak bij je doet, wil nog niet zeggen dat hij het op afstand ook kan! Voor een hond is dat niet vanzelfsprekend.
Bouw afstand in je oefening echt heel rustig, stapjes voor stapje op. Pas als heel dichtbij goed gaat, ga je 10 com verderop staan. Markeer jou positie desnoods met krijt, zodat je niet toch stiekem steeds verder weg gaat staan. Sommige honden worden heel onzeker als ze iets verder bij de baas vandaan moeten werken!


09:39 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.