16-07-06

dogfrisbee

Het ligt voor de hand te denken dat dogfrisbee een kwestie is van gooien en vangen van een disc, zoals de meesten reeds regelmatig met de hond doen. Dit is echter geheel niet het geval! Het betreft hier een uitermate officiële hondensport welke professioneel wordt beoefend!


De sport bestaat uit 3 onderdelen;

Freestyle
Dit onderdeel heeft 2 rondes van 90 sec. , (op Europese wedstrijden 120 sec.) je doet dus 2 maal een show als handler met hond op zelfgekozen en meegebrachte muziek. De ruimte die je hebt is ongeveer 60X40 meter. De bedoeling is dat je een zo origineel mogelijke show laat zien met allerhande kunstjes en technieken tot werpstijl en vangstijl. Je mag hierbij 5 schijven gebruiken (op Europese wedstrijden 7) Er wordt streng op de veiligheid gelet, dus hoogtesprongen van de hond dienen te worden afgeremd/opgevangen. Bij het niet in acht nemen van deze regel kan worden besloten tot diskwalificatie van de betreffende deelnemers.

Mini distance
Dit onderdeel duurt 60 sec. en je moet 1 schijf gebruiken. Het terrein is over een lengte van 50 meter onderverdeeld in vakken van 10 meter. Je begint achter de startlijn, gooit een schijf in een zo’n ver mogelijk vak, op zo’n manier dat de hond hem kan vangen!!! Schijven die buiten het afzetlint terecht komen, tellen niet mee. De hond moet de schijf bij je terugbrengen en je gooit weer vanachter de startlijn met dezelfde schijf, enz. enz. je krijgt 60 sec. de tijd om zo vaak en ver mogelijk de schijf te gooien en te laten terugbrengen. Je mag zelf ook de schijf uit het vak halen, maar moet achter de startlijn zijn voordat je weer mag gooien. De tijd start als een schijf wordt gegooid of de hond de startlijn heeft gepasseerd. Voor linkshandige mensen is de start aan de andere kant.

Long distance
Dit onderdeel heeft geen tijdsduur en is op zichzelf staand, dus telt niet mee op (inter)nationale wedstrijden of kampioenschappen. Er wordt buiten op een zo groot mogelijk veld gespeeld. Langs de zijlijn staan 2 lijnrechters die de afstand meten als je gooit. Je moet 1 schijf gebruiken. Je krijgt in totaal 3 gooikansen. De bedoeling is de schijf zo ver je kunt te werpen en telt uitsluitend qua afstand als de schijf door de hond is gevangen. De verste worp die gevangen is door de hond is de uiteindelijke afstand. Schijven die buiten de zijlijnen terecht komen, tellen niet mee voor punten, maar worden wel aangemerkt als worp. Je start vanachter de startlijn samen met je hond, de grootste afstand is winnend.

09:50 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.