16-07-06

breitensport

Breitensport

Honden nemen in ons leven een steeds nadrukkelijker plaats in. Als men een pup in het gezin opneemt is het al heel normaal dat men een gehoorzaamheidscursus volgt. Hondenbezitters komen vaak tijdens deze cursussen tot de ontdekking dat het samen bezig zijn heel erg leuk is. Voor degenen die iets willen op sportief gebied is Breitensport wellicht ideaal. Het biedt aan bijna alle hondenbezitters de mogelijkheid om met de hond te werken op een hondvriendelijke manier.

wat is breitensport

De letterlijke betekenis van het woord Breitensport is  'Breedtesport', zo genoemd omdat deze sport zoveel verschillende facetten omvat. Het lijkt niet op andere hondensporten, zoals flyball, dogfrisbee, speuren of apporteren.  Je zou het een combinatie kunnen noemen van gehoorzaamheid, behendigheid en snelheid. Breitensport komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar het al veel langer bestaat en wijder verspreid is dan hier. Breitensport is een wedstrijdsport met je hond die je ook heel goed recreatief kunt beoefenen.

 

wie kan het beoefenen

Breitensport is opgezet voor alle hondeneigenaren, ongeacht de leeftijd, die sportief en gezond bezig willen zijn met hun hond. Doordat de basis van Breitensport eenvoudig van opzet is, leert men het programma snel. Voor de honden is het speels van opzet.

 

welke honden kunnen deelnemen..

 

Met bijna alle honden, van groot tot klein, kan men deze sport beoefenen. Of je nu een Hovawart, Mechelse herder, Friese Stabij, Maltezer Leeuwtje, of een andere hond hebt, ze kunnen allemaal meedoen. Pups moeten nog een jaartje of anderhalf wachten en eerst een cursus gehoorzaamheid hebben gevolgd. Breitensport is gemakkelijk aan te leren.

 

het programma

 

Breitensport bestaat uit vier onderdelen (het is een zogenaamde vierkamp). De bedoeling is dat je alle onderdelen samen doet met je hond. Vandaar dat de afstand tussen baas en hond niet te groot mag zijn. Er zijn verschillende klassen: aspiranten, de VK1 klasse en de VK2 klasse. Van alle onderdelen samen worden de punten opgeteld. Deze punten samen geven de uiteindelijk de totaalscore.

 

Onderdeel 1: Gehoorzaamheid

Het eerste onderdeel bij een Breitensport-vierkamp is altijd gehoorzaamheid.

Hoe goed lopen baas en hond een parcours (volgen met wendingen, tempowisselingen, gehoorzaamheidsoefeningen).

De volgende foto's geven een indruk van dit onderdeel. Achtereenvolgens ziet u het aanmelden bij de keurmeester, het volgen met verschillende tempo's, de keertwending, de halt-oefening, de sta-oefening, de af-oefening en het voor roepen.

 

 

 

 

 

 

 

Onderdeel 2: Slalom

Het tweede onderdeel van de Breitensport-vierkamp is de slalom.

Baas en hond moeten samen door een vijftal poortjes slalommen. De hond moet daarbij netjes links van de baas blijven lopen, net zoals bij alle andere onderdelen van de Breitensport. In de aspiranten-klasse moet de hond aangelijnd zijn. In de VK1-klasse mag gekozen worden tussen los en aangelijnd, waarbij los 10 bonuspunten oplevert. In de VK2-klasse moet de hond verplicht los volgen.

 

 

Onderdeel 3: Horden

Het derde onderdeel van de Breitensport-vierkamp is de hordeloop. Baas en hond moeten samen over een aantal horden springen. In de aspiranten-klasse en de VK1-klasse zijn dat 3 horden. De baas hoeft niet mee te springen, maar het mag wel. In de aspiranten-klasse moet de hond aangelijnd zijn. In de VK1- klasse mag de baas kiezen of hij de hond aangelijnd of los meeneemt. Als hij het los doet krijgt hij 10 bonuspunten. In de VK2-klasse moet het los, en dan moet de baas ook meespringen. Bovendien is het parcours daar anders: daar springen baas en hond over 6 horden, waarbij er na 3 horden een keerpunt ingebouwd is.

 

 

Onderdeel 4: Hindernisbaan

Het vierde onderdeel bij een Breitensport-vierkamp is de hindernisbaan.

Hierbij moet de hond een parcours van acht hindernissen afleggen. Die acht hindernissen zijn achtereenvolgens een hoogtesprong, een schutting, een tunnel, een kattenloop, een bandsprong, een ton een breedtesprong en nog een hoogtesprong. De baas rent mee naast de hond. De hond loopt bij alle klassen los mee. De afstand tussen baas en hond mag maximaal 1 hondlengte bedragen. De baas mag commando's geven voor de hindernissen en ook commando's om de hond tot meer spoed te manen, danwel in te tomen.

bron HSV Dog in Duketown

10:34 Gepost door saskia in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

breitensport lijkt me wel leuk breitensport!!

Gepost door: tries | 17-07-06

De commentaren zijn gesloten.