16-06-06

 mijn favoriete rassen

mijn favoriete honderassen  zijn de bordercollie en de australian shepherd  zij behoren tot de categorie  herder en veedrijvers , wij zelf hebben dan ook 4 bordercollies en een australian shepherd

hieronder zal ik proberen een karakter schets van het ras neer te zetten !

18:01 Gepost door saskia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

australian shepherd

AUSTRALIAN SHEPHERD

Land van herkomst: Verenigde Staten

 


--------------------------------------------------------------------------------
  Korte geschiedenis van het ras
De Australian Shepherd is in feite geen Australisch ras, maar ontwikkeld in de Verenigde Staten. De hond stamt onder andere af van de Pyrenese Herdershonden, de Collie, de Border Collie en ook van de uitgestorven Smithfield. Het ras heeft tijdens zijn ontwikkeling kort in Australie verbleven, waar zijn voorvaderen als taaie herdershonden werkten. Daarna kwam hij naar de Verenigde Staten, met name Californie, waar hij zijn uiteindelijke vorm kreeg. De Australian Shepherd is een typische herdershond, met alle eigenschappen die een dergelijke hond kenmerken. In de Verenigde Staten wordt hij gewaardeerd door veehouders en op dit moment gaat hij internationale introductie tegemoet. Momenteel geldt de Amerikaanse rasbeschrijving.


--------------------------------------------------------------------------------
  Rasbeschrijving
De Australian Shepherd is een middelgrote, licht rechthoekige, sterke en zeer beweeglijke hond, actief en levendig.

Hoofd: met veel substantie en droog, de voorsnuit is even lang als de schedel of iets korter. Licht gewelfde schedel en een onduidelijke achterhoofdsknobbel. Snuit en schedel zijn evenwijdig, duidelijke stop. De voorsnuit is goed uitgevuld en wordt stomp afgesloten met een neusspiegel waarvan de kleur aansluit bij die van de vacht.

Ogen

:amandelvormig, bruin, blauw, barnsteenkleurig op variaties op, of combinaties van deze kleuren. De oogranden zijn gepigmenteerd in harmonie met de oogkleur, de ogen hebben een energieke en oplettende uitdrukking.

Oren:

driehoekig, middelgroot, hoog aangezet, tiporen of als rozeoren gedragen.

Gebit:

schaar- of tanggebit.

Hals:

middellang, sterk, licht gewelfd.

Lichaam:

diepe en lange borstkas met goed gewelfde ribben. Rechte en sterke rug, lendenen en croupe iets gewelfd. Licht opgetrokken buiklijn.

Ledematen:

goede hoeking van zowel voor- als achterhand, krachtige, maar geen lompe botten, rechte en evenwijdige voor- en achterbenen, lage sprongen, die loodrecht op het grondvlak moeten staan. De ledematen zijn goed van spieren voorzien.

Voeten:

iets ovaal, goed gesloten en gewelfd, met sterke voetzolen.

Staart:

recht, natuurlijk kort en niet langer dan 10 cm.

Gangwerk:

vrij en licht.

Vacht:

middelgrof, middelmatig lang, recht of golvend, sterk en waterdicht, met meer of minder dichte ondervacht, afhankelijk van het klimaat. De vacht is kort en zacht op hoofd, oren, voorzijde van de voorbenen en onder de punt van de sprong.

Kleur:

blue merle, zwart, red merle en rood, alle met of zonder witte aftekening en/of tankleurige vlekjes.

Schofthoogte:

reu 50-57 cm, teef 45-52 cm.


Aard:


Energiek
Gehoorzaam
Uitstekend te trainen
Intelligent
Open

een australian shepherd teefje met de kleur blue merle/tan (onze dazzle)

 

 

08:39 Gepost door saskia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

de bordercollie

wat is een border collie voor ras

 

Land van herkomst : groot brittanie

 

Veedrijver, werkhond
 
Activiteit:

 

De Border Collie heeft enorm veel beweging nodig. Zowel mentale als fysieke inspanning is een vereiste.
 
Verschijning:

 


Algemeen:

Border Collies moeten harmonieus gebouwd zijn. Het silhouet moet sierlijk zijn echter zonder fijnheid. Het moet tonen dat het gemakkelijk in staat is om lang achter elkaar actief te zijn. De Border Collie dient uithoudingvermogen te hebben, snel en schrander. Het lichaam moet matig lang zijn met goed gebogen ribben. Diepe en tamelijk brede borstkas. Brede en sterke rug en goed gespierde en licht gebogen lendenen. Achterhand breed en gespierd, waarbij het kruis vloeiend verloopt richting staartwortel. Krachtige sprongen, tamelijk laag geplaatst.Krachtige hals, iets breder wordend naar de schouders toe.
Kleur: Een verscheidenheid aan kleuren is toegestaan, echter wit mag niet overheersend zijn.
Hoofd en schedel: De schedel is breed zonder achterhoofdsknobbel. Wangen niet vol of rond. De neus wordt smaller naar de neus toe en is krachtig. Schedel en neus zijn ongeveer even lang. Neus is zwart met goed ontwikkelde neusgaten. Duidelijke stop. Ogen zijn ovaal en staan ver uit elkaar en hebben een verstandige en zachte uitdrukking. De oren zijn middelmatig dik en groot, tamelijk ver uitelkaar geplaatst, half opgericht gedragen en zeer beweeglijk. De binnenkant van het oor is goed behaard. Schaargebit, waarbij de tanden recht in de kaak geplaatst moeten zijn.


Staart:

Staart is matig lang en reikt minstens tot het hakgewricht (sprong). Laag aangezet en bevederd. Punt wijst omhoog. De staart wordt niet over de rug gedragen.
Voeten: Ovaal met dikke voetzolen. De voetzolen moeten onverslijtbaar zijn. Nagels kort en sterk.
Beharing: Lang, halflang of kort en weersbestendig
Schofthoogte: Reu: circa 53 cm, Teef: iets kleiner. 
 

verschillende vachtkleuren :
 
Black/white bordercollie
    
blue merle
    
blue/white bordercollie


chocolate/tricolor bordercollie
 
chocolate/white bordercollie
 
red merle
 
Sable/white bordercollie
 
Tricolor bordercollie


Oog kleuren


Volgens de rassenstandaard hoort de oogkleur bij alle bordercollies en bij alle vachtkleuren bruin te zijn, alleen bij de merle kleuren zijn blauwe ogen toegestaan.
Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat ook een zwart/ witte hond blauwe ogen heeft omdat er ergens in het bloed nog een merle soort zit.


odd eye
De ogen hebben bij dit soort elk een andere kleur; de een is blauw de andere bruin, het kan zowel voorkomen bij red/ blue als bij de andere vachtkleur

 

Aard::

Schrander
Trouw
Enorme "will to please"
Gehoorzaam en goed te trainen
Heeft uitdaging nodig om te functioneren
Uitstekende werkhond
Actief

bordercollieteefje met de kleur blue merle (onze rhiannon)

 

 

bordercollie reu klassiek zwart wit (onze simba)

x1pxzZ39wV--_fMFuGOALB9UtRfKDzI16f3.jpg

 

bordercollie reu blue merle (onze nick)

DSC_0078.jpg

 

bordercolliepup blue merle (reu) (onze hoagy)

08:35 Gepost door saskia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-06-06

de wolf

 

Alle honden die we tegenwoordig, als huisdieren houden stammen af van de wolf. De officiele naam van de wolf is " Canis lupus". Wetenschappers hebben door middel van bloedproeven, skelet- en gedragsvergelijkingen kunnen vaststellen dat de wolf de voorvader is van alle honden.
Het gekke is dat deze weergave van de wolf absoluut niet klopt met de werkelijkheid. Een wolf zal nooit een mens aanvallen laat staan doden. Zelfs als de wolf in grote hongersnood verkeert zal hij de mens niet als prooi aanvallen. Toch zijn er zeer veel mensen bang van een wolf. Deze angst is vroeger ontstaan toen de wolf op het land van de boer schapen doodden, en zeer indringend huilden. Toch is juist de wolf het meest sociale zoogdier dat er op de aarde leeft. Vanwege zijn sociale aard is het zo dat de afstammelingen van de wolf (honden) de meest nauwe band hebben met de mens.
Wolven kunnen elkaar informatie doorgeven en dit ook begrijpen door middel van een uitgebreid communicatiesysteem. Dit gebeurt met horen van geluiden (auditieve informatie) en door het zien van andere wolven (visuele informatie). Wolven hebben verschillende manieren om geluid te maken, huilen, piepen, jammeren. Elk geluid heeft een eigen betekenis. Door te huilen wil een wolvenroedel laten horen waar zij zich bevinden en het gezamenlijk huilen van een roedel benadrukt het groepsverband waarin zij leven. Met zijn lichaam kan een wolf laten zien hoe hij zich voelt. De houding van het lichaam en de stand van de staart en de oren geeft informatie aan andere wolven. Zoals bijvoorbeeld "ik ben onderdanig", of "ik voel mij hier de sterkste" of "ik ben angstig". Deze houdingen lopen parallel aan het uiterlijk gedrag van honden. Wolven en honden kunne dan ook in principe feilloos met elkaar communiceren, zij het dat wolven extremer zijn in hun uitingen. Net als honden kunnen wolven ook huilen, maar dit geluid wordt slechts aangewend om elkaar te waarschuwen voor naderend gevaar .

Een wolf leeft in familieverband.
 De sociale aard van de wolf uit zich in het feit dat wolven in familieverband leven. Dit noemen we een roedel. Binnen de roedel leven een aantal wolven met vaststaande regels. Zo is er een wolvenpaar de baas over de rest van de roedel . Meestal is het mannetje de baas, dit noemen we de alpha reu en hij leeft met zijn uitgekozen vrouwtje, de alpha teef. Meestal zijn de alpha reu en alpha teef ook de sterkste , intelligentste en de meest ervaren dieren uit de roedel. Omdat dit tweetal het sterkst en dus ook het gezondst is mogen alleen zij welpjes (wolvenkinderen) krijgen. Zo zorgt de roedel voor een sterk nageslacht. En dit is weer gericht op het in stand houden van de soort

                                 opbouw van de roedel

 

De opbouw (hiërarchie) van een wolvenroedel kun je vergelijken met een ladder. Bovenaan de ladder staat de alpha reu hij is de hoogste baas. Net hieronder komt zijn vrouw de alpha teef. Dan de andere volwassen wolven. Dan de jonge wolven en onderaan de welpjes . Helemaal onderaan staat de underdog. De underdog is een wolf die er niet helemaal bij hoort en het pispaaltje van de roedel is. De underdog is de zwakste van de familie en eigenlijk een stakker, die niets te vertellen heeft. Toch heeft hij een belangrijke functie binnen de roedel want doordat er een pispaaltje is waar iedere andere wolf zijn frustratie op af kan reageren is de roedel stabiel. De underdog moet alles over zich heen laten komen en mag helemaal niets terug doen, anders wordt hij gedood of uit de roedel weg gejaagd wat in wezen ook neer komt op de dood, omdat het voor een wolf alleen het heel moeilijk is zich in leven te houden. De alpha reu is de baas van alle andere wolven en zij moeten hem absoluut gehoorzamen. Daaronder komt de alpha teef. Zijzelf moet gehoorzamen aan de alpha reu maar alle andere vrouwelijke dieren (onder haar op de ladder) gehoorzamen haar. Dan de volwassen wolven; Deze dieren gehoorzamen zelf aan de alpha reu en zijn weer de baas over hen die onder ze staan op de ladder namelijk de jonge wolven, de welpen en de underdog .

Een roedel bestaat uit 6 tot 15 dieren afhankelijk van het jaargetijde en de aanwezigheid van prooi.

 

 

Territorium.De wolven leven in een door hun bepaald gebied, het jacht of leefgebied. In dit jachtgebied bevindt zich het territorium. . In dit gebied mogen geen andere dieren komen. . Het territorium heeft een sociaal gebied, waarin alleen de wolven met een inniger band binnen de roedel elkaar accepteren. . Het laatstse en meest belangrijke is het persoonlijk gebied; dit is een eigen plekje van een wolf alleen. . Hier laten wolven elkaar volstrekt met rust en kunnen/ moeten zij zich volledig

onbedreigd voelen

 

 

Alpha reu
 Zoals je kan verwachten van de roedelleider heeft de alpha reu bepaalde voorrechten. Hij alleen mag zich voortplanten, hij mag als eerste eten van een prooi, hij geeft de leiding. Ook als andere volwassen wolven met een plan komen, bijvoorbeeld om op jacht te gaan, zal de alpha reu tijdens de jacht de leiding op zich nemen. Nog een belangrijke taak van de alpha reu is het toetsen van de pasgeboren welpjes. 21 dagen na de geboorte verlaten de welpjes voor het eerst het hol van de moeder. De alpha reu staat de jonkies dan op te wachten en gaat hardhandig met ze om. Niet om ze nu moedwillig pijn te doen maar om te kijken of de welpjes zich kunnen onderwerpen aan de baas, hijzelf dus. Omdat wolven in een roedel leven, en je hebt net gelezen dat welpjes bijna onderaan op de ladder staan moeten ze wel luisteren en zich onderwerpen aan anderen. Kan een jong welpje zich niet onderwerpen dan is hij in wezen associaal en niet geschikt voor het leven in een roedel. De alpha reu bijt zo’n welpje dan ook meteen dood. Onderwerpen ze zich wel aan de alpha reu dan mogen ze gelijk terug naar de teef (moeder). Ook zieke dieren worden gedood of verstoten, omdat zij een gevaar kunnen zijn voor de rest van de roedel.

 

 

 Als de welpjes groot geworden zijn….........De welpjes die door de alpha reu zo hardhandig getest zijn zullen uiteindelijk volwassen worden en dan de roedel verlaten om zelf een familie te beginnen. Om als zelfstandige roedel te overleven moeten ze gehoorzamen aan een harde natuurwet : namelijk het recht van de sterkste. De wolven zijn alleen vruchtbaar in de koudere maanden van het jaar zodat de welpjes altijd in het begin van het voorjaar geboren worden. Dit helpt bij het overleven, echter van de tien geboren welpjes overleven er uiteindelijk maar twee. De rest gaat door een gebrek aan prooi (eten) , door doding door de natuurlijke vijand zoals beren, of als gevolg van inwendige parasieten als wormen. Het voordeel van deze natuurlijke selectie is dat de sterkste wolven in leven blijven en zorgen voor een bijzonder sterk en gezond soort. Afwijkingen waar honden veel last van hebben zoals heupdysplasie of staar aan de ogen, komt bij wolven niet voor.

 

 

 

De toekomstDe laatste jaren zijn de biologen en andere wetenschappers er steeds meer van overtuigd geraakt dat de wolf een belangrijke functie vervult in de natuur. De taak die de wolf kan vervullen is het in evenwicht houden van het dierlijk leven in de natuur. Gelukkig zijn er wolven gesignaleerd in de bossen van Oosteuropa en zijn er steeds meer mensen die inzien dat de wolf een zeer nobel diersoort is.

 


 

<img height=0 loop=infinite dynsrc=http://www.soundclick.com/videos/eltonjohn_circleoflife100.asx width=0 border=0>

09:54 Gepost door saskia | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |