16-06-06

australian shepherd

AUSTRALIAN SHEPHERD

Land van herkomst: Verenigde Staten

 


--------------------------------------------------------------------------------
  Korte geschiedenis van het ras
De Australian Shepherd is in feite geen Australisch ras, maar ontwikkeld in de Verenigde Staten. De hond stamt onder andere af van de Pyrenese Herdershonden, de Collie, de Border Collie en ook van de uitgestorven Smithfield. Het ras heeft tijdens zijn ontwikkeling kort in Australie verbleven, waar zijn voorvaderen als taaie herdershonden werkten. Daarna kwam hij naar de Verenigde Staten, met name Californie, waar hij zijn uiteindelijke vorm kreeg. De Australian Shepherd is een typische herdershond, met alle eigenschappen die een dergelijke hond kenmerken. In de Verenigde Staten wordt hij gewaardeerd door veehouders en op dit moment gaat hij internationale introductie tegemoet. Momenteel geldt de Amerikaanse rasbeschrijving.


--------------------------------------------------------------------------------
  Rasbeschrijving
De Australian Shepherd is een middelgrote, licht rechthoekige, sterke en zeer beweeglijke hond, actief en levendig.

Hoofd: met veel substantie en droog, de voorsnuit is even lang als de schedel of iets korter. Licht gewelfde schedel en een onduidelijke achterhoofdsknobbel. Snuit en schedel zijn evenwijdig, duidelijke stop. De voorsnuit is goed uitgevuld en wordt stomp afgesloten met een neusspiegel waarvan de kleur aansluit bij die van de vacht.

Ogen

:amandelvormig, bruin, blauw, barnsteenkleurig op variaties op, of combinaties van deze kleuren. De oogranden zijn gepigmenteerd in harmonie met de oogkleur, de ogen hebben een energieke en oplettende uitdrukking.

Oren:

driehoekig, middelgroot, hoog aangezet, tiporen of als rozeoren gedragen.

Gebit:

schaar- of tanggebit.

Hals:

middellang, sterk, licht gewelfd.

Lichaam:

diepe en lange borstkas met goed gewelfde ribben. Rechte en sterke rug, lendenen en croupe iets gewelfd. Licht opgetrokken buiklijn.

Ledematen:

goede hoeking van zowel voor- als achterhand, krachtige, maar geen lompe botten, rechte en evenwijdige voor- en achterbenen, lage sprongen, die loodrecht op het grondvlak moeten staan. De ledematen zijn goed van spieren voorzien.

Voeten:

iets ovaal, goed gesloten en gewelfd, met sterke voetzolen.

Staart:

recht, natuurlijk kort en niet langer dan 10 cm.

Gangwerk:

vrij en licht.

Vacht:

middelgrof, middelmatig lang, recht of golvend, sterk en waterdicht, met meer of minder dichte ondervacht, afhankelijk van het klimaat. De vacht is kort en zacht op hoofd, oren, voorzijde van de voorbenen en onder de punt van de sprong.

Kleur:

blue merle, zwart, red merle en rood, alle met of zonder witte aftekening en/of tankleurige vlekjes.

Schofthoogte:

reu 50-57 cm, teef 45-52 cm.


Aard:


Energiek
Gehoorzaam
Uitstekend te trainen
Intelligent
Open

een australian shepherd teefje met de kleur blue merle/tan (onze dazzle)

 

 

08:39 Gepost door saskia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.